Tavaszi jutalomkirándulás

Soha nem volt könnyű pálya a tanítói, vagy a pedagógus munka, de azt hiszem, abban mindenki egyetért velem, hogy az utóbbi években nagyon nehéz feladattá vált az ifjúság nevelése, oktatása.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy a gyerekek egyre kevésbé akarnak tanulni, a szülők egyre kevésbé együttműködőek, egyre nehezebb a fenntartói és a szülői igényeknek megfelelni?

Nagyon nehéz és összetett problémával állunk szemben, úgy vélem. Az első gond az, hogy túl nagy a pedagógusokkal szembeni követelmény. Sokszor olyan feladatokat is el kell látniuk, amire nem készítették fel őket képesítésük során, így ezekre az ismeretekre felnőttképzés keretén belül tesznek szert, ami igen megterhelő, hiszen munkájuk mellett folyamatosan képzéseken vesznek részt.

Gondot jelent az is, hogy sok olyan feladatot kell átvállalni a tanároknak, tanítóknak, ami a család feladata lenne, de a hajszolt életmódnak, a szülők munkájának köszönhetően nem jut idő a családon belüli nevelésre.

Nehézség továbbá, hogy az utóbbi években a szülők együttműködési hiányának köszönhetően nehéz a kommunikáció a szülők és a pedagógusok között. Gyakran a szülők elfogultak gyermekeikkel szemben, vagy csak túl engedékenyek, így a gyerekeknek nem alakul ki a munkához való jó viszonyuk, nem tudnak képességeiknek megfelelően teljesíteni. Ebből következik, hogy a tanulók nagyon nehezen motiválhatók.

A mi iskolánkban jól bevált módszer, hogy az egész évben jól teljesítő tanulókat tavasszal elvisszük jutalomkirándulásra.

Az idei kirándulást Budapestre szerveztük. A Mátyás templomot kerestük fel és tekintettük meg a gyerekekkel. A séta során kiesett az okos telefonom a kezemből, és elrepedt a kijelzője. A Xiaomi kijelző javítás segített a hiba elhárításában.